Λ. Βασιλίσσης Όλγας 148 54645 Θεσσαλονίκη
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Δημήτριος Απ. Γουλόπουλος MD
 
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00
 
Σάββατο - Κυριακή εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών μετά από τηλ. επικοινωνία
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

 
Ο Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Δημήτριος Απ. Γουλόπουλος MD στη Θεσσαλονίκη ειδικεύεται στην Χειρουργική Ογκολογία. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους τύπους Καρκίνου που αναλαμβάνει ο Ιατρός καθώς και τις Θεραπείες τους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΡΧΕΩΝ
Ο καρκίνος των όρχεων συνήθως εμφανίζεται σε άντρες κάτω των 35 ετών. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζεται σε εφήβους αλλά και σε άντρες έως 44 ετών. Σχεδόν όλοι οι τύποι καρκίνων των όρχεων προέρχονται από τα γεννητικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που εμπλέκονται στην παραγωγή του σπέρματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η χειρουργική επέμβαση που θεραπεύει τον καρκίνο των όρχεων λέγεται ορχεκτομή. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του όρχεως και του του βουβωνικού τόνου που τον κρατάει, δια μέσου τομής η οποία γίνεται χαμηλά στη βουβωνική χώρα (δίπλα στη βάση του πέους).
 
 
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ
Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπεία από το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου πραγματοποιείται με την αφαίρεση ολόκληρου ή ενός τμήματος του νεφρού. Στην πρώτη περίπτωση η επέμβαση ονομάζεται ριζική νεφρεκτομή, ενώ στην δεύτερη μερική νεφρεκτομή.
 
 
 
 
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι τέσσερις φορές συχνότερη απ’ ότι στις γυναίκες. Η πιο συχνή μορφή του είναι το καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο και εξορμάει από το τοίχωμα της κύστης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
α) Διουρηθρική αφαίρεση όγκου κύστης -TURB, κατά την οποία αφαιρείται κομμάτι ιστού (συνήθως κάποιος θηλωματώδης όγκος) από το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.
β) Ριζική κυστεκτομή, κατά την οποία στον άντρα η ουροδόχος κύστη αφαιρείται μαζί με τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις, ενώ στη γυναίκα μαζί με τη μήτρα, τα εξαρτήματα, την ουρήθρα και το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου.
 
 
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΕΟΥΣ
Ο καρκίνος του πέους είναι μία σπάνια κακοήθης πάθηση, με συχνότητα 0,1-0,9 περιστατικά ανά 100.000 άντρες στις δυτικές κοινωνίες. Αντιθέτως, υπάρχουν χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Νότιο Αμερική, όπου ο καρκίνος του πέους εμφανίζεται σε συχνότητα έως και 20% επί του συνόλου των καρκίνων που εκδηλώνονται στον άντρα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για την επέμβαση του καρκίνου του πέους ονομάζεται πεεκτομή.
 
 
 
 
 
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες. Η έγκαιρη διάγνωσή του είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί ακολουθώντας την οδό της πρόληψης. Κι αυτό γιατί η πάθηση δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όσο η νόσος είναι ακόμη αντιμετωπίσιμη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η βιοψία του προστάτη γίνεται με τη χρήση μιας ειδικής κεφαλής υπερήχων (διορθικής), που εισάγεται από τον πρωκτό και απεικονίζει τον αδένα στην οθόνη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπεία καθορίζεται με βάση τα ευρήματα της βιοψίας. Η ριζική προστατεκτομή σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ανοικτά (με τομή), είτε ενδοσκοπικά (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά). Το ογκολογικό αποτέλεσμα είναι ίδιο, αλλά οι ενδοσκοπικές μέθοδοι υπερτερούν λόγω μικρότερου χρόνου νοσηλείας και μετεγχειρητικού πόνου. Κατά τη διάρκεια της ριζικής προστατεκτομής, το σύνολο του προστάτη θα πρέπει να αφαιρεθεί, μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις (ο καρκίνος μπορεί να επεκτείνεται σε αυτές). Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν και οι λεμφαδένες (λεμφαδενεκτομή).